Kék cinege csoport

A 2020-2021-es nevelési évben középső csoport.MÁRTON NAP A KÉKCINEGÉKNÉL

Nagyon vártuk már November 11-ét. Minden évben izgatottan készülünk a megünneplésére. Idén sem volt ez másképp. Csak azt sajnáltuk, hogy az ünneplés most szűk körben, (majdnem) zárt ajtók mögött zajlott. De ez sem vette el a kedvünket! A lámpások készítése meghozta a várt hangulatot. A színes papírcsíkok felragasztása után a led-mécsesek meggyújtásával kezdetét vette az ünnep. Megismertük Szent Márton történetét. Kis képek sorba rakásával követtük a történetet, amit később mi magunk is eljátszottunk. A mi Mártonunk (H. Marci) öltözött be katonának, aki köpenyét jószívűen megosztotta a koldussal. A fejdíszünket felvéve libává változtunk, akik elrejtették Mártont. De a hangos gágogásunk végül elárulta, hol van, így végül püspökké választották az emberek a jótevőjüket. Hogy a kis libák ne maradjanak éhesek, megetettük őket, miközben énekeltük nekik, hogy „Egyél, libám, egyél már...” Egy esernyőből szóródtak ki a zöld magocska-labdák, amiket össze kellett szedni, s akinek több sikerült, az a csapat nyert. Aztán kiszámoltuk, ki melyik fejdíszt kapja („Egy petty, libapetty...”), hogy végre libasorba állhassunk. Magunkhoz véve lámpásainkat, bejártuk az óvodát. 100 liba egy sorba…! - zengett a hangunk a folyosókon! Visszaérve a terembe célbadobóztunk, majd összeraktuk a libás társasjátékot. Aki szeretett volna, még készíthetett libás képet. Mindenki nagyon jól érezte magát, s hogy Márton szeretetének fénye kitartson a sötét téli hónapokon is, a lámpásunkat hazavittük, hogy otthon is ragyogjon.


Márton-nap a KékcinegéknélNovember 11-én ünnepeljük a Márton-napot az óvodában. Nevét Szent Mártonról kapta, aki a római hadsereg katonájaként teljesített szolgálatot, mikor észrevett egy koldust, aki nagyon fázott. Kettévágta köpenyét, s nekiadta. Jócselekedeteinek hamar híre ment a városban, s az emberek püspöknek szerették volna megválasztani. De Márton szerény ember volt, ezért elrejtőzött előlük a libák közé. De a libák elárulták gágogásukkal, így Mártont püspökké, majd később szentté avatták.


Az óvodások a jószívű lovaskatonára emlékeznek – mint a felebaráti szeretet szimbólumára. Így ünneplik a Márton-napot a fény, a melegség és az egymás iránti szeretet jegyében.


Fényt adó lámpásainkat már az előző napokban elkezdjük készíteni.


A gyerekeknek illusztrálva meséljük el Márton történetét, melyet megismerve később ők maguk is eljátszhatnak.

A korábban készült libás fejdíszeket kiszámolóval kapják meg: (Egy petty, libapetty)


A libasor gyakorlása ilyenkor kötelező! Hogy ki hol állt a libasorban? Ezt megjegyezni – jó kis memória-gyakorló játék!


Előkerülnek a libás kirakók, társas és ügyességi játékok (célba dobás, páros futás, lufi-tánc, labda-szedegető, kukorica-csipegető).


Felidézzük Lúdas Matyi történetét (mese), mondókázunk, hogy gyakoroljuk az egyenletes lüktetést: (Nincs szebb madár, mint a lúd) majd választunk egy verset, amit megtanulhatunk: (Tordon Ákos: Libasorban; Róka fogta liba). 


Felidézzük a tavaly tanult dalt: (Hatan vannak a mi ludaink)

Megetetjük a kis libákat: (Egyél libám, egyél már!)

Felelgetős daljátékkal hívogatjuk haza a libuskákat: (Gyertek haza, ludaim!)

Majd egy izgalmas körjátékkal fogócskázunk: (Jön a róka, ne nézz hátra!)

Ha táncolni támad kedvünk, Molnár Orsi dalára (100 liba egy sorba) egy jót mulatunk!


Az öltözőtérben látható galériánkat ilyenkor különböző technikával készült libás és tökös alkotásokkal díszítjük.


A csoport ünneplését követően az előző évhez hasonlóan lámpásainkkal a kézben, énekelve körbejárjuk majd az udvart a többi csoporttal együtt ünnepelve.

Kedves kis Kékcinkéink!


 „Vége van a nyárnak / Hűvös szelek járnak /

   Nagy bánata van a cinege madárnak /

   Szeretne elmenni / Ő is útra kelni, de

   cipőt az árva sehol sem tud venni...”

Remélem, ti már megtaláltátok az óvodai kis cipőtöket, és örömmel készülődtök, hiszen hamarosan újra találkozunk a Csicsergő oviban!

Nagyon várunk benneteket a megszokott termetekben, amit Aranka néni rendezgetett-fényesítgetett, amíg otthon voltatok. Elárulok egy titkot: még új ágyatok is lesz! Sőt, ha megnézitek a polcokat, új játékokat is találtok majd! De ami még izgalmasabb: találkozhattok a régi játszótársaitokkal.

Képzeljétek, lesz még egy óvó nénitek, aki velem együtt gondoskodni fog rólatok: Ildikó néninek hívják. Biztosan hamar megismeritek és megszeretitek egymást!

Nagyon rég nem találkoztunk…  hiányoztatok! Sok idő telt el azóta. Gondolom rengeteget nőttetek és sok élménnyel gazdagodtatok a nyáron. Mennyi mesélnivalónk lesz egymásnak…!

Szeretettel vár titeket: Vera néni, Ildikó néni és Aranka néni


                                           


Galéria