Vörösbegy csoport

A 2020-2021-es nevelési évben nagycsoport.
                  Márton napi hagyományőrzés


Élményekkel, játékos tevékenységekkel teli hetet zártunk.

A Márton napi népszokások közül megismertük, felelevenítettük a népi időjós megfigyeléseket.

Sokat sétáltunk, játszottunk a szabadban, hogy a gyerekek maguk is megtapasztalják a ködös Márton napi időjárást.

Összefüggéseket alkottunk az időjárás és az öltözködés között, következtetéseket vonhattak le a gyerekek arról, hogy az állatok kültakarójának milyen szerepe van a hideg, a meleg és az egyéb időjárási tényezők elleni védekezésben. Ez a logikus gondolkodás fejlesztését is segítette.

Kíváncsian várjuk, hogy vajon enyhe tél következik -e, mint ahogy a nóta mondja: “.. ködös Márton után enyhe telet várhatsz, havas Márton után farkast soká láthatsz!”

Élményszerző sétánk során kiválasztottuk csoportunk csodás platánfáját, mely változásait minden évszakban meg fogjuk figyelni.

 A gyerekek kipróbálták a kukoricamorzsolás örömteli élményét.

Ez a kéz izomzatának erősítését, a finommotorikus mozgások koordinálását, a kitartást, a szemfixációt, taktilitást játékosan fejlesztette.

Közben nem maradt el a kedves libás dalok énekelgetése.

Hogy melyek ezek? Egyél libám egyél már, Rétibe és Kapiba, nagy fűbe jár a liba, Száz liba egy sorban.

Természetesen nemcsak kukoricamorzsolás közben énekeltük a vidáman dalokat, hanem szinte egész nap. Még liba lábnyomokon haladva is, melyek a csoportszoba padlóját színesítették. Vidám színű pöttyökre ugrándozva, melyek szintén a talajra voltak rögzítve az Egy petty, libapetty terád jut a huszonegy mondókát mondogattuk.

A mozgás és az ének, beszéd összekapcsolása rendkívüli fejlesztő hatással bír, érdeklődést felkeltő, motiváló hatású.

Folyamatban van   a hangszerkészítés magvakkal, ami a termésekkel való zenélésen kívül óvodánk pedagógiai programjának megfelelően a témánkhoz kapcsolódóan az újra hasznosítással is megismertette a gyerekeket. Vidám táncukat a saját készítésű hangszerükkel kísérhetik a gyerekek.

A mozgás szerves részét képezte a játékos láb izomzat erősítés, a “ lúdtalp torna”. Kitti nénivel tornázva minden talpacska izomzata erősödött.

A mese vers kezdeményezések a libás szimbólumokkal díszített gyertya fényénél, meghitt hangulatban történtek.

Szutyajev: Micsoda madár ez? című meséjét hallgatva a gyerekek egy vidám történet eseményein keresztül sok olyan tulajdonsággal ismerkedhettek meg, melyek nemcsak az állatokat, az embereket is jellemzik. Ehhez kapcsolódva gyűjtöttük az ellentétpárokat, majd a szinonímákat. A játékos beszéd fejlesztésre, szókincs bővítésre remek alkalom kínálkozott. S hogy az arc izmai, a mimikai izmok is erősödjenek tollakat fújtak a gyerekek.

A másik mese Tolsztoj A libák és a róka című meséje volt. A gyerekek kívánságára pedig Mazsola történeteit folytattuk, a csutkababáról.

Az ábrázolás és kézimunka kezdeményezéseken a csoportszoba dekorációit maguk készítették a gyerekek. A barkácsolt libákkal gyönyörűvé varázsoltuk a csoportszobát. A vágás, hajtogatás, gyöngyfűzés az esztétikai érzéket, a kitartást, a kéz és szem koordinált mozgását fejlesztették.

Minden gyermeket büszkeséggel töltött el a sok dicséret, amit a csoportunkba látogatóktól kaptunk.

A matematikai tapasztalatok szerzése sok-sok játékos tevékenységen keresztül valósult meg: A morzsolt kukoricákat számlálva „etethették meg” a gyerekek a dobozból barkácsolt libákat. Természetesen egyszerre csak annyi magot tehettek a liba begyébe, amennyit dobtak a dobókockával.

Ugrálópályát is készítettünk a számfogalom és térpercepció fejlesztésére. A liba lábnyomot megfigyelve kellett ugrani abba az irányba, amerre a lábnyom áll, s annyit tapsolni, amennyit a dobókocka mutat.

Az izgalmas játékokat követően örömmel lakmároztunk a Márton napi finomságokból, a libazsíros és tepertős kenyérből, amit lilahagymával ízesített Mariann néni.

Reméljük egész évben ily bőségesen terített asztalnál fogunk falatozni, olyan vidám, örömteli hangulatban, amely egész hetünket jellemezte!


Készítették: Gondoláné Tóta Hajnalka és Hámori Kitti          óvodapedagógusok

2020. november 20.

 

 


Márton napi sokadalom


Liba Bombasztikus Agresszív - Ingyenes fotó a Pixabay-en


Az előző évekhez hasonlóan, november 11-én, szeretnénk Márton napi mulatságot rendezni az óvodánkban. 

A pandémiás helyzet miatt, az ünnepség zárt körű lesz, de rengeteg izgalmas programmal készülünk a gyermekek számára! 

Hogy véletlenül se éhezzünk a következő évben, libazsíros kenyérrel kedveskedünk a gyerekeknek, amit az egészségünk védelme érdekében lilahagymával és meleg teával kínálunk. 

Talán az időt is meg tudjuk jósolni, hiszen, ha “Márton napján a lúd jégen jár, akkor a karácsony vízben poroszkál”.

Megismerkedhetnek a gyerekek Szent Márton legendájával, kukoricát morzsolhatnak, kézműveskedhetnek, és a lábukat is megtornáztathatják, nehogy “lúdtalpasak” legyenek.

A megemlékezést a Márton- napi lámpás meggyújtásával zárjuk, körbejárjuk az óvoda udvarát, libás dalokat, mondókákat énekelve.

Szeretettel várunk minden kisóvodást!

Hajni és Kitti néni


Galéria